2013年8月14日水曜日

自家製かき氷 / Shaved Ice

ここ数年、こだわりのかき氷が雑誌に特集されているのを見ます。
昨年、谷中のとあるかき氷専門店に行ったところ、3時間待ちと言われました。
がっかりして帰る途中に立ち寄った両国の甘味処でも生イチゴの
かき氷がやっており、とても美味しかったので、これからここで
毎年食べようと思っていました。
In recent years, shaved ices are in the boom. 
Last summer, we visited a famous shaved ice speciality restaurant, but
the line was 3 hours wait, so we had to give up.

でも、今年そのお店に行ったら凄い行列で入れませんでした。
We found another Japanese sweet restaurant which serves good shaved ice, 
but this year, there was also long line. 


こうなったら自分の家で作ろうということで、
かき氷マシーンを手に入れ、
蜜も本格的に手作りしました。
So we decided to make our own. 




氷屋さんでブロックの氷を仕入れて作ります。
冷凍庫から取り出してすぐ削るとジャリジャリしてしまうので、
15分程室温において氷をやわらかくしてから削ると
ふわっとした氷に仕上がります。
Block ice should be in room temperature for 15 minutes 
to soften. If we shave it without waiting, the shaved ice become to hard. 




基本の数種の砂糖が入ったシロップに、
抹茶、生イチゴ、練乳も市販のものに少し手を加えました。
Basic syrup made with various sugars, Green tea syrup, and strawberry syrup. 
White one is condensed milk mixed with basic syrup and raw cream. 





甘酸っぱい生イチゴかき氷。
これでもうお店で並ぶ必要はありません。
So gooood! We don't need to stand in the long line any more. 


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